Kanjertraining

Kanjerschool

Wij zijn een Kanjerschool. Al onze leerkrachten geven dagelijks kanjerlessen. Maar wat is de Kanjertraining nu eigenlijk? De Kanjertraining richt zich op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en dat van de ander. Ze leren om te gaan met hun gevoelens, voor zichzelf op te komen, te luisteren naar anderen en conflicten op een goede manier op te lossen. 

Onder het motto: wat je meemaakt is interessant, vervelend of naar, maar hoe je ermee omgaat is belangrijker, dat vormt je. Kernwoorden van de Kanjertraining zijn: vertrouwen, rust en wederzijds respect, sociale redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid. 

Doelen van de Kanjertraining zijn:

  • Het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas
  • Het versterken van de sociale vaardigheden van leerlingen
  • Beheersing van de verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten
  • Bewustwording van de eigenheid van leerlingen
  • Leren om verantwoordelijkheid te nemen
  • Het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie

KanVAS

Op onze school gebruiken we KanVAS als volg- en adviessysteem voor het sociaal functioneren van onze leerlingen. Met KanVAS brengen we het emotioneel functioneren van alle leerlingen systhematisch in kaart. KanVAS geeft daarmee inzicht in de eventuele ondersteuningsbehoeften op het gebied van sociaal-emotioneel functioneren en kan ons hellpen het gedrag van kinderen beter te begrijpen. Op deze manier wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling bevorderd. KanVAS kan een belangrijke rol vervullen binnen de 1-zorgroute in het kader van passend onderwijs. KanVAS geeft zich op zowel de stimulerende als belemmerende kindfactoren, zodat er een goed hulpplan gemaakt kan worden. Ook wordt er in KanVAS aangegeven wanneer er externe hulp (diagnostiek en/of behandeling) wenselijk is. Op deze manier werken wij als school handelingsgericht (HGW).