Ondersteuning

Toermalijn biedt extra ondersteuning aan kinderen die dat nodig hebben.

Het is belangrijk dat het ontwikkel- en leerproces afgestemd is op de leerling. Door middel van observeren van welbevinden, betrokkenheid en competentie, in combinatie met leerresultaten wordt duidelijk wat de onderwijsbehoefte van een kind is en of er sprake is van een juiste afstemming van ons (onderwijs)aanbod.

Onze ondersteuningsstructuur heeft als doel elk kind de ondersteuning te bieden die het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen, in de breedste zin van het woord. Ondanks onze ondersteuning en aandacht kan het voorkomen dat kinderen een eigen ontwikkeling doormaken op het gebied van welbevinden en/of betrokkenheid, gedrag en/of hun leerprestaties en specifieke ondersteuning nodig hebben. Wij hebben de wil en verantwoordelijkheid deze kinderen zo optimaal mogelijk te begeleiden en de passende ondersteuning te bieden.

Als de ondersteuning echter niet het door ons gewenste resultaat oplevert, kan het zijn dat we advies of ondersteuning nodig hebben van het samenwerkingsverband, Centrum voor Jeugd en Gezin of de jeugdarts van de GGD. Uiteraard nemen wij geen stappen zonder toestemming en betrokkenheid van de ouders/verzorgers. Wij gaan ervan uit dat een goede samenwerking tussen alle betrokkenen de beste kans van slagen heeft.

De intern begeleider coördineert de ondersteuning aan kinderen en ouders. Samen met u zoeken we naar passende begeleiding, zodat uw kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.

ONDERSTEUNINGSSTRUCTUUR

Passend onderwijs
Op 1 augustus 2014 is de wet passend onderwijs ingegaan. Het is de bedoeling dat elke leerling de ondersteuning krijgt die nodig is om zo optimaal mogelijk van het onderwijs te profiteren. Onderdeel van de wet is dat alle basisscholen en speciale (basis) scholen in de regio samenwerken in het Samenwerkingsverband De Liemers PO. Ook basisschool Toermalijn valt onder dit samenwerkingsverband.

Zorgplicht
Met het ingaan van deze wet is de school verantwoordelijk voor het bieden van een passende onderwijsplek voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit noemen we de zorgplicht. Ouders/verzorgers hoeven dus niet meer zelf op zoek naar een passende onderwijsplek voor hun kind. Ouders/verzorgers melden hun kind aan bij de school die hun voorkeur heeft. Binnen 6 tot 10 weken moet de school een zo passend mogelijk aanbod regelen. Kan de school waar de leerling is aangemeld niet zelf in de benodigde onderwijsondersteuning voorzien, dan is het de verantwoordelijkheid van de school om (binnen het samenwerkingsverband) een school te vinden die wel een passend aanbod kan doen. Is het niet haalbaar om de leerling binnen het regulier onderwijs te plaatsen, dan kan een aanbod op het speciaal (basis) onderwijs worden gedaan. Het Samenwerkingsverband De Liemers po is verantwoordelijk voor het toewijzen en het betalen van de (extra) ondersteuning aan leerlingen.

Schoolondersteuningsprofiel
Elke school in het Samenwerkingsverband De Liemers po maakt een profiel (overzicht) waarin wordt beschreven welke ondersteuning de school kan aanbieden. Het schoolondersteuningsprofiel is te vinden in de schoolgids. De medezeggenschapsraad van de school heeft adviesrecht over het schoolondersteuningsprofiel.

Ambulante Begeleiding
Er zijn mogelijkheden om deskundigheid vanuit het samenwerkingsverband De Liemers PO naar de school te halen door het aanvragen van Ambulante Begeleiding. De ondersteuning kan gericht zijn op verschillende gebieden bijvoorbeeld:

Gedrag / sociaal-emotioneel
Gedrag / taakwerkhouding
Ontwikkeling / leren / spraak/taalontwikkeling
Motoriek / lichamelijke ontwikkeling
Meer-intelligentie, hoogbegaafdheid
Indien de school zo’n aanvraag doet, worden ouders/verzorgers vooraf hierin gekend en meegenomen in het traject.

Ondersteuningsteam
Elke school in de Liemers heeft een ondersteuningsteam. In het ondersteuningsteam worden leerlingen besproken waarvan de ondersteuning overstijgt of dreigt te overstijgen. Hierbij kan het gaan om een eventuele doorverwijzing naar een andere school of het organiseren van extra hulp voor het kind en/of het gezin. Ouders zijn altijd betrokken in de ondersteuningsteambesprekingen. Tijdens de ondersteuningsteambespreking bespreken we welke extra ondersteuning nodig is voor op school en thuis. Wie zitten erin het ondersteuningsteam?
de directeur,
de Intern begeleider,
de groepsleerkracht van de betreffende leerling,
de ouders,
schoolmaatschappelijk werker,
orthopedagoog vanuit school.
Daarnaast kunnen (indien betrokken bij de leerling, dan wel het gezin) aansluiten:
-een hulpverlener
-een ambulant begeleider

Verwijzing naar het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs
Als blijkt dat de school, na maximale inzet, niet het goede onderwijsaanbod kan realiseren, vraagt de school een Toelaatbaarheidsverklaring aan bij het samenwerkingsverband bij de Commissie Leerling Ondersteuning (CLO). Als zo’n toelaatbaarheidsverklaring (TLV) is afgegeven, kan het kind worden geplaatst op de betreffende school.

Schoolmaatschappelijk werker
Op Toermalijn is Anita Ketelaar maatschappelijk werker van Santé Partners, regelmatig aanwezig. Anita staat open voor contact met alle kinderen en ouders/verzorgers en is tevens vraagbaak voor de leerkrachten en intern begeleider. Iedereen doet zijn best om zijn of har kind zo goed mogelijk op te voeden. Toch zijn er soms vragen. Vaak helpt het om er met iemand over te praten. Anita heeft vaste contactmomenten op Toermalijn. U kunt bij Anita terecht voor: Met vragen over het opgroeien van uw kind op school/en of thuis. Bijvoorbeeld onzekerheid, contact met leeftijdsgenoten, druk of juist teruggetrokken gedrag. Met vragen over persoonlijke omstandigheden zoals echtscheiding, een sterfgeval of een andere vorm van verlies binnen het gezin of financiële situatie. Anita kijkt samen naar uw vragen en gaat samen met u op zoek naar mogelijke oplossingen. Indien gewenst kan Anita ook met uw kind in gesprek gaan. Anita kan op school, bij uw thuis of op het kantoor van het Algemeen Maatschappelijk Werk in Duiven afspreken. Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken. U kunt Anita benaderen via de leerkracht of intern begeleider. Zij is op de dinsdag, donderdag of vrijdag ook rechtstreeks te bereiken op 06-10 88 48 51 of u kunt mailen naar a.ketelaar@santepartners.nl.